Media

https://mittmedium.no/paranormale-fenomener/lever-og-ander-for-andeverden/?fbclid=IwAR2Ouo70Erc2hX5a8_E6ceGGAwWB-sYqyIk_LcK7AcuHA7Xryf5bG8kVz58

Lever og ånder for åndeverden!

Diana Svennevig (51) lever og ånder bokstavelig talt for åndeverdenen. Hun driver mediumskolen i Grimstad hvor hun underviser i mentalt mediumskap, men denne gangen skal vi bli med på en spirituell seanse i fysisk mediumskap, godt utstyrt med litt sunn skepsis i bagasjerommet, lydopptaker, fotokamera, videokamera og 1 liter kaffe.

Det er siste dag i november og regnet høljer ned helt fra Oslo og frem til vi ankommer Grimstad. Våte etter en kort tur over parkeringsplassen går vi opp trappa til andre etasje på Fokus Senter, muligens Norges minste kjøpesenter.
Jeg banker på døra, og Diana Svennevig åpner med et stort smil. På kontoret hennes er også Kate Iren Grutt Abrahamsen (55) fra Kristiansand, Astrid Barli Storjord (55) fra Arendal og Kirsten Olsen (57) fra Senja. De er faste medlemmer av gruppen som møtes en gang hver måned.

Det er ikke noe å si på humøret til de blide damene, og etter en kort hilserunde går praten løst.
– Fysisk mediumskap er jo basic – det er tilbake til der spiritismen begynte. Forskjellen på fysisk og mentalt mediumskap er at fysisk mediumskap er noe alle kan se og oppleve selv, mens mentalt mediumskap skjer jo bare mellom sitteren og mediumet, forteller Diana, som opplever at for henne handler alt om å bli kjent med åndeverdenen og å kunne kommunisere med dem.
– For meg er jo dette av ypperste klasse, det er utrolig spennende, sier hun.

Kommer i kontakt med åndeverden
Det finnes ikke mange fysiske sirkler i Norge, og det tar ofte flere år før man oppnår resultater. Vi må jo nesten spørre Diana om dette kan brukes til noe, og svaret har hun raskt klart.
– Det handler jo om å komme i kontakt med og bli kjent med åndene og skjønne språket, forstå hvem de er og hva de vil, og det handler om å lære og kommunisere med dem, for å nevne noe. Jeg har jo et spiritteam (ånder) som jobber gjennom meg, og jeg har forskjellige kontrollånder som kommer inn i forskjellige settinger. Noen av åndene jobber med healing, andre med filosofi, mens andre igjen styrer fysiske fenomener som ektoplasma, lys og lysfenomener. Det er forskjellige ånder som styrer disse tingene, forklarer Diana.

De andre damene henger seg på og forteller at de alltid har vært interessert i spiritisme og synes det er utrolig artig å få kontakt med åndene som man vanligvis bare kan ane konturene av i form av skygger. Dette er mye mer håndfast, mener de.

– Når vi jobber med bordet eller automatskrift, kjenner vi den fysiske energien som kommer. Det er kraft i det som skjer, sier de.

Alle har de opplevd en rekke forskjellige lyder, blant annet en gang kom det lyd fra en barnevogn, andre ganger er det bankelyder. En gang merket de et lysfenomen som kom over hodet på dem. Like etterpå smalt det inn i veggen, og de hørte et høyt smell.

Spiritualismen blomstrer
Før vi går inn i rommet hvor Diana skal demonstrere fysisk mediumskap, tar vi et tilbakeblikk i tid. Spiritismen ble grunnlagt ut fra fysisk mediumskap da de to unge søstrene Margaret og Kate Fox for første gang i 1848 etablerte kontakt med ånden til en myrdet dørselger ved hjelp av banking. Hendelsen skjedde i New York, USA, og var et gjennombrudd som fastslo at mennesker ikke bare overlever døden, men også at det er mulig å kommunisere med de avdøde under rette forhold. Dette resulterte i en eksplosjon av fysiske fenomener over hele Nord-Amerika som også nådde England i 1852.

Åndeverdenen blir av spiritister ikke sett på som et statisk sted, men som et sted der ånder fortsetter å utvikle seg. Fra 1850-tallet frem til 1920-tallet, spesielt i engelsktalende land, var det mest utbredt, og det var spesielt populært blant folk fra middelklassen og overklassen. Mot slutten av 1800-tallet og i begynnelsen av 1900-tallet spredte spiritismen seg til ulike samfunnslag også i Norge, og blant de ivrigste fant man både advokater, direktører, redaktører – og ikke minst daværende statsminister Gunnar Knudsen var medlem av NSFPS (Norsk Selskap For Psykiske Studier).
Selskapet arrangerte foredrag og sirkler hvor de eksperimenterte med borddans og automatskrift, men størst oppmerksomhet vakte de kontrollerte forsøkene med inviterte medier fra utlandet.

De fysiske sansene
For at fenomener skal kunne kategoriseres som fysiske fenomener, må minst én av de fem fysiske sansene tas i bruk, og alle som er til stede må kunne se eller oppfatte det samme.
Det finnes en rekke fenomener som kan opptre, og blant disse er gjenstander som dukker opp, direkte og uavhengig stemme, ektoplasma, levitasjon, bevegelse av et objekt uten noen form for støtte, materialisering, som kanskje er det mest spektakulære av alle fysiske fenomener, banking, automatskrift, åndemaling og transfigurasjon, som er når mediumet har en maske av ektoplasma over eller rett foran sitt eget ansikt. Dette blir da formet til en ånds ansikt som bør kunne kjennes igjen av noen som er til stede i rommet.

Før vi begynner seansen blir jeg med Diana inn i rommet hvor det skal skje. Det er et lite rom med dør som kan lukkes og lys som kan slås av, slik at det blir både mørkt og stille. I det ene hjørnet står et bord med et rødt lys og en musikkspiller. I tillegg står det et kabinett der som Diana skal sitte i, samt tre stoler som de andre skal sitte på og følge med under seansen.

– Jeg skal gå i transe, og forhåpentligvis kommer det noen ånder inn. Det kan være at dere ser at jeg skifter utseende, at jeg blir mann og får bart, for eksempel. Det kan også komme gass eller ektoplasma. Vi slår av alt lys med unntak av et lite rødt lys som står på. Det er det vi skal gjøre i kveld, og det heter eksperimentell transe, forteller Diana.
Du kan se deler av både intervjuet og selve seansen når Diana sitter i kabinett, borddans og automatskrift i videoen i denne saken.

Ånder for åndene
Etter seansen tar vi en prat med Diana for å høre litt mer om hvordan hun endte opp med å bli så interessert i mediumskap.

– Jeg er genuint interessert i mediumskap. Jeg har kommunisert med åndeverden så lenge jeg kan huske. Åndeverden er en del av meg og jeg er en del av dem. Vi er aldri adskilt. Det er et samspill. Men jeg velger selv når jeg ønsker kontakt eller være «pålogget», forteller Diana, som har undervist i mentalt mediumskap siden 2012.

– Jeg har holdt kurs i fysisk mediumskap de siste fem årene. Dette er en type kurs som jeg ikke holder hvert år. Neste gang er i april. I høst hadde jeg kurs i eksperimentell transe for første gangen, det var kjempegøy, sier hun.

Interessen for det alternative har vært en naturlig del av livet til Diana så lenge hun kan huske. Det var da hun i 1992 fikk sin første benk og begynte med healing at hun gjorde noe aktivt ut av interessen sin. Dette var på samme tid som hun jobbet i barnehage, så da var det kun som en hobby. På slutten av 90-tallet utdannet hun seg innen reiki healing og ble sertifisert healer. I tillegg er hun sertifisert regresjonsterapeut og har en rekke andre forskjellige kurs og utdannelser innen det alternative.

Jobbet som kirketjener
Dianas første jobb var som kirketjener, og som 18-åring ble hun faktisk Sveriges yngste kirketjener i 1988!
– Det med døden og det spirituelle har alltid interessert meg. Jeg har aldri vært redd for døden. Åndeverdenen skremmer meg ikke, men fysiske, levende mennesker kan skremme meg. Jeg kan ikke sette fingeren på noe konkret som gjør at jeg har denne interessen. Jeg har bare alltid hatt en sterk interesse for det åndelige og spirituelle. Det er en naturlig del av meg. Jeg har vært interessert hele livet, fordi jeg har hatt mine opplevelser, forklarer Diana, som hadde sin første paranormale opplevelse som 12-åring.

Hun var sammen med noen venner en kveld, og de snakket om åndeverden og det spirituelle. Da kom ideen om å prøve å få kontakt med åndeverden. Venninnen hennes hadde et bord med tre bein. Det var rundt 6-7 til stede som satt rundt bordet.

– Den kvelden fikk vi bordet til å løfte på først det ene benet, og så det andre. Det var helt vilt gøy. Jeg kommer aldri å glemme det, sier Diana opprømt.

Dette har siden fulgt henne opp gjennom livet, og det har gjort at hun helt siden da har vært interessert i både mentalt og fysisk mediumskap. Som 19-åring flyttet Diana til Norge for å jobbe som aupair. Hun har blant annet jobbet flere år i barnehage før hun tok journalistutdannelse, og hun har jobbet både i lokalradio, i TVNorge som videojournalist og i Agderposten i Arendal. I tillegg er hun utdannet økonom og har jobbet som rådgiver i bank i 10 år.

Mentalt mediumskap
I dag er Diana daglig leder og eier av Sørlandets Naturterapi som hun startet i 2011. En viktig del av dette er Mediumskolen som hun startet i fjor. Et medium er en person som er i stand til å kontakte åndeverdenen og er et bindeledd mellom vår fysiske verden og åndeverden. Alle er i utgangspunktet mottakelige for åndelig innflytelse, men noen er mer sensitive. Kontakten mellom mediumet og åndeverdenen kalles kanalisering. Et medium bruker sine sanser og inntrykk for å kommunisere med åndeverden.

– Åndeverden formidler informasjon til mediumet ved å gi ulike inntrykk som følelser, ord, bilder, tanker, lukt og smak. Når jeg får et bilde eller en følelse av åndeverdenen, er min oppgave å formidle dette videre. Mediumet kan ikke bestemme hvem som skal komme gjennom. Det er den du har behov for eller den som kan formidle noe som kommer gjennom. Du kan alltid ønske at noen spesielle skal komme gjennom, men det er åndeverdenen som bestemmer, forklarer Diana.

For Diana handler mentalt mediumskap om å kunne være med på å lindre sorgen hos de som har mistet noen. Det er mange som tar kontakt med et medium for å vite hva som skjer etter døden og hvordan de som døde har det. Noen ganger kan døden skje så raskt at de ikke får tatt farvel engang, og da kan de ha mange spørsmål både om livet de levde og om de hadde det vondt da de døde eller lå for døden. Mange sitter med flere ubesvarte spørsmål.

Her synes ektmoplasma i form av gass, ifølge Diana. Foto: Privat
Ifølge Diana antar hun på dette bildet form som «indianeren» mens hun er i middels transe. Foto: Privat

Fysisk mediumskap
Mentalt mediumskap foregår som regel bare med to personer, mediumet og «kunden», som kalles for sitteren. Fysisk mediumskap derimot, er noe som alle som er til stede skal kan se og merke. Det er fysiske ting som skjer og som alle kan se.

Fra Diana var ung og drev med litt fysisk mediumskap på si, og frem til nå hvor hun tar det veldig seriøst, har vært en lang reise. For å bli flink til dette må man prioritere det og trene mye, det kommer ikke av seg selv. Det er også viktig å gjøre det sammen med andre som har den samme interessen. Derfor er de som er med i sirkelen hos Diana spesielt utvalgt til å være med.
– Det må være god kjemi og energi mellom oss for at disse fenomenene skal finne sted, forteller hun.

Etter at Diana har skiftet ut flere av de som er med i sirkelen, har fenomenene som skjer nå vært sterkere enn de som var før hun gjorde de siste endringene i gruppa. De som sitter i sirkelen, er med på å skape energien som skal til for at fenomenene skjer.

– Når vi har god energi i gruppa, er det mye lettere å få til fenomener. Når jeg for eksempel har hatt kurs i dette, kommer det folk fra hele Norge. Da er det ikke sikkert det er de samme fenomenene som skjer, for da er det en helt annen energi til stede. I tillegg skal det veldig lite til for at det ikke skjer noe, særlig dersom noen av de som er til stede tenker at; «dette tror jeg ikke på», forklarer Diana. Det kan forstyrre energiene som skal til for å få fysisk mediumskap til å fungere.

Artikkelen fortsetter under bildet

Her antar Diana form som «kineseren» i middels transe. Hun lar ånden blande sin energi med hennes. De strekker og drar og forandrer henne fysisk. Hun kan bli mindre eller større. Ansiktet blir smalere og bredere, og hun «blir» ånden. Foto: Privat 

Har flere usynlige «venner»
Diana forteller at hun ikke føler seg splittet fra åndeverdenen. Hun føler hun har flere usynlige «venner» rundt seg hele tiden på grunn av sitt forhold til det åndelige.
– En av grunnene til at jeg driver med dette, er jo nettopp at jeg ønsker å bli bedre kjent med åndene. Jeg har lyst til å kommunisere med dem og forstå dem bedre. Dette er jo også noe som utvikler seg i takt med hvordan jeg utvikler meg. Det skjer nye fenomener etter hvert som jeg utvikler meg og blir flinkere. Man blir aldri utlært innen fysisk mediumskap, det handler om interessen og at man er dedikert til å trene, sier hun.

De tre damene som er med hos Diana er håndplukket av henne. Jeg sier litt på spøk at dette er jo litt «sært». Det kan vel ikke være så mange som driver med dette i Norge. Hun er leder av en liten gruppe med tre andre som gjennom kommunikasjon med åndene får fenomener til å skje.

Diana begynner å le.
– Nei, det er ikke mange som driver med dette. Det er nok for spesielt interesserte.
Før var sønnen hennes også med i gruppa i flere år, men han er ikke med lenger. På kurs i mentalt mediumskap er det mest damer som møter opp, men på fysisk mediumskap og eksperimentelt transemediumskap har det vært mer interesse blant menn. Det er noe menn synes er spennende.

– Jeg ser at det det ikke er noen menn som er med her, hvorfor det?
– Jeg har ikke funnet noen menn ennå som har vist nok interesse til at jeg har ønsket å ha dem med. Hjemme trener jeg sammen med mannen min, men her i gruppa må det bare være folk jeg er komfortabel nok til å ha med, forklarer hun.

Kabinettet
Hva som skjer når Diana sitter i kabinettet handler mye om hva de på forhånd har trent på og hva de ønsker skal skje. De legger alltid inn en bestilling på forhånd om hva de ønsker. Det kan være en bestilling på å trene på å prate med åndene, det kan være lys og lydfenomener, eller det kan være plasmafenomener.

Det som oftest skjer er transfigurasjon, som betyr at et annet ansikt legger seg utenpå ansiktet til Diana. Hver gang de møtes tar de bilder eller videoer av det som skjer, men de spør alltid på forhånd hva de kan ta bilder av.

Et annet fenomen som kan skje, er ektoplasma eller teleplasma, som det også kalles. Dette er en eterisk substans som i spiritistiske seanser overføres fra mediets legeme i forbindelse med materialisasjonsfenomener, og som brukes til oppbygning av de materialiserte skikkelsene. Selv om de som er med på seansene kan se dette og «ting» siver ut av ansiktet hennes, har de ikke klart å ta bilde av det, men de har fått bilde av gassen som oppstår.

– Det som er grunnen til at man ikke alltid får tatt bilder av ting, er at dette er veldig forstyrrende for åndene. Egentlig skal man være veldig forsiktig med å ta bilder og filme, spesielt filme skal man være forsiktig med. Det er først de siste årene vi har tatt en del bilder, forteller hun.

Dokumenterer mest mulig
De prøver å dokumentere så mye som mulig. Blant annet skriver de referat etter hver seanse, og de siste årene har de også tatt bilder.
– Vi prøver å få inn flere elementer slik at vi også kan filme. Er det transeprat som skjer, går det greit å filme. Men er det ektoplasma, da er kanskje mulig bare å få tatt et bilde.
Det finnes tre ulike nivåer av transeprat, lett, middels og dyp. Ulike fenomen skjer i de ulike nivåene av transen. Når Diana er i lett til middels transe, kommer alltid kontroll-ånden Elsa inn. Hun er en kjempeartig dame med masse humor. Når hun kommer inn, er det greit å filme og ta bilder.

– Når jeg går dypere i transen er det ikke lov å filme. Det kan være svært skadelig for meg. Hvis det skulle skje noe som tilsier at jeg må komme fort tilbake fra transen, kan jeg få brannskader av ektoplasmaen som skal sive tilbake inn i kroppen til meg. I tillegg må man jo huske på at når jeg sitter i kabinett er det veldig svakt lys. Det er ikke mulig å skru på lyset når man sitter i kabinett, det eneste som lyser opp litt er rødt lys, forteller hun.

Når Diana sitter i transe er hun helt «fjern» og oppfatter ikke selv hva som skjer rundt seg. Derfor må hun lese gjennom referatet etterpå for å vite hva som har skjedd etter hver seanse.

– Det er de andre som får aha-opplevelsen av det som skjer. Når de andre har klart å ta noen gode bilder eller fått noen skikkelig gode lydopptak av fenomener, er det gøy. Det med gassen er også veldig givende. Det hadde jo vært gøy for meg også å oppleve dette, men det får jeg dessverre ikke når jeg sitter i transe. Men det viktigste for meg er å kunne dokumentere fenomenene. De andre får jo aha-opplevelser hver gang fordi det skjer nesten nye ting hver gang vi møtes, forteller hun.

Mediumskolen
I august i fjor gikk Dianas drøm i oppfyllelse da hun startet Mediumskolen, som tilbyr utdanning i mentalt mediumskap.
– Dette er en ett-årig utdannelse der du blir sertifisert medium. Som sertifisert medium kan du ha dette som yrke. Jeg er hovedlærer. Selve sertifiseringen utføres av eksterne sensorer fra NSF. Årets kull er en fantastisk fin gjeng som skal ha eksamen i mai. Neste Mediumskole starter etter planen opp i august. Å ha utdannelse fra Mediumskolen skal være et kvalitetsstempel på godt mentalt mediumskap og sikre at klientene blir fornøyde, sier Diana.
Det fysiske mediumskapet er ikke en del av Mediumskolen, men en del av mediumskapet i sin helhet.

Plansjett
Det er åndeverdenen som kommer gjennom bordet og får det til å flytte på seg med sine energier. Via bordet og en plansjett (uttales plansjˈett) kan man kommunisere med åndeverdenen. Plansjett er et trestykke eller lignende hvor man bruker en penn eller blyant til å skrive ned åndenes meldinger ved spiritistiske seanser. Plansjett kan også brukes som den bevegelige markøren hvis man har et ouijaboard, som kort forklart er et åndebrett eller bokstavbrett.
Når dette skjer, kan man gjøre flere ting. Blant annet kan åndene kommunisere ved å styre plansjetten, og med bordet kan de svare på ja- og nei-spørsmål. De kan også telle ting, men da må man ha et tellebein, noe ikke Diana bruker.

Dette er Diana
Diana er født og oppvokst i Sverige. Flyttet til Norge i 1988. Gift og har 3 barn fra 17-27 år.
Utdannet journalist, jobbet med nyheter i radio, TV og avis. Økonomiutdannet og jobbet 10 år som rådgiver i bank før hun startet opp Sørlandets Naturterapi i 2011.
Daglig leder og eier av Sørlandets Naturterapi siden oppstart 2011
• Godkjent healer i norsk spiritualist forening healerforbund 2011
• Registrert og medlem av Det norske healerforbund
• Grunnlegger av Mediumskolen og hovedlærer 2020-dd.
• Kursholder og lærer i healing, klarsynthet og mediumskap siden 2012-dd.
• Utdannet og sertifisert tankefeltterapeut ALG (TFT) 2012
• Utdannet og sertifisert regresjonsterapeut 2019
• Studert ved The Arthur Findlay College i England innen mentalt mediumskap, trance, healing og fysisk mediumskap i perioden 2009 til i dag
• Sitter som medium i lukket sirkel for fysisk mediumskap siden 2015
• Diverse kurs i fysisk mediumskap med Marion Dampier-Jeans
• Diverse kurs i fysisk mediumskap med Kai Muegge
• Diverse mediumkurs med Norsk Spiritualist-forening
• Diverse transekurs med Simone Key fra UK
• Reiki healing l og ll 1999
• BI Privatøkonomi med jus 2010
• Utdannet ved Gimlekollen mediehøgskole 1996
• Holder kurs, foredrag og workshop både for private og bedrifter
Les mer om Diana på Sørlandets Naturterapi